Interieurgrind

4 soorten dakbedekking waar je uit kan kiezen voor je nieuwe woning

Geplaatst op

Wanneer je dak schade heeft, dan kan het zo zijn dat je een compleet nieuw dak moet laten maken. Door het goed onderhouden van je dak voorkom je bijvoorbeeld waterschade bij erge regenval. Maar wat zijn eigenlijk de opties als je een nieuw dak laat aanleggen? Lees snel verder om deze te ontdekken.

EPDM voor platte daken

Heb je een plat dak, dan kun je het beste EPDM-dakbedekking aan laten leggen. EPDM staat ook wel voor synthetisch rubber. Deze stof behoort volgens Nederlands onderzoek tot de meest ecologisch verantwoorde dakbedekking. Voorheen werd er ook vaak nog gebruik gemaakt van verschillende vormen van bitumen, maar door de korte levensduur van dit materiaal wordt er nu massaal gekozen voor EPDM. Bitumen gaat ongeveer 25 jaar mee en EPDM daartegen tot wel 35 jaar!

Dakpannen

Dakpannen worden gemaakt van klei of gevormd beton en zijn de meest gekozen soort dakbedekking voor hellende of gebogen daken. Er zitten 2 grote voordelen aan dakpannen:

  • Dakpannen zijn snel en gemakkelijk te plaatsen
  • De lange levensduur

Dakpannen gaan langer mee dan een mensenleven. Een bijzondere constatering. Daarnaast zijn dakpannen ook goed te gebruiken bij een overzetdak. Dit is een manier van dakdekken waarbij er een nieuw dak over je oude heen wordt geplaatst, zodat jij niet zonder dak komt te zitten tijdens de renovatie. Meer informatie hierover kun je het beste opvragen bij een specialist, zoals dakdekker Haarlem.

Van goedkoop naar duur: riet

Voorheen werd er voornamelijk met riet gewerkt als goedkope oplossing om daken waterdicht te maken. Maar tegenwoordig wordt riet gebruikt bij de duurdere huizen. Het is hierbij belangrijk dat het dak in een hoek van 45 graden wordt geplaatst. Is de hoek kleiner, dan wordt het water niet goed afgevoerd en kan het dak gaan rotten. Na 30 tot 40 jaar moet je dit type dak laten vervangen, dus geen levensduur van 100 jaar, maar voor de liefhebber blijft dit het summum van Oudhollandse plattelandsromantiek.

Een groen dak

Een groen dak is een uitstekende oplossing wanneer het milieu je aan het hart gaat. Groene daken zijn namelijk ontzettend ecologisch; ze zorgen voor veel minder vervuiling. De levensduur van dit type dak is zo’n 60 jaar. We onderscheiden 2 soorten groene daken:

  • Intensieve groene daken
  • Extensieve groene daken

Intensieve groene daken zijn complete tuinen op je dak, welke ook onderhouden moeten worden en er kan in dit geval dus op je dak gelopen worden. Op een extensief dak daartegen kan niet gelopen worden, hier vindt je dan ook meer eenvoudige beplanting, zoals mossen en kruiden. Deze daken zijn een stuk lichter in gewicht en makkelijker in het onderhoudt dan intensieve daken.

Gerelateerde berichten

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen hebben ontzettend veel voordelen. Het is een flinke investering maar dat is het dubbel en dwars waard wanneer je merkt dat je jaarlijks...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen als het gaat over het inrichten van je woning. Lees er meer over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ interieurgrind.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden