Interieurgrind

Hoe ontkalk je een douchekop?

Geplaatst op

Als je douchekop verstopt is door jarenlange kalkaanslag, dan moet je je douchekop ontkalken of een waterontharder aanschaffen (lees hier meer over de waterontharder prijzen). Het is echter niet nodig om naar de agressieve chemicaliën te grijpen, omdat deze je douchekop kunnen beschadigen, probeer in plaats daarvan azijn te gebruiken. In deze blog delen we onze tips over hoe je een douchekop kunt ontkalken.

Tips:

 • Laat douchekoppen van messing niet langer dan 30 minuten in azijn staan.
 • Azijn kan ook gebruikt worden op bad- en wasbakkranen om kalkaanslag te verwijderen.
 • Kan je de geur van azijn niet verdragen? Open een raam of zet de ventilator van de afzuiger aan. je kunt ook een kleine hoeveelheid citroensap mengen met de azijn.
 • Het weken van de douchekop in een met azijn gevulde plastic zak werkt het beste op douchekoppen van chroom, roestvrij staal en andere metalen oppervlakken.

Een vaste douchekop ontkalken

Benodigdheden:

 • Plastic zak groot genoeg om over de douchekop te passen
 • Stukje touw
 • Witte azijn
 • Oude tandenborstel
 • Zachte doek

Vul de zak met azijn

Vul de plastic zak gedeeltelijk met azijn, maar zorg ervoor dat je deze niet vult.

Plaats de zak over de douchekop

Houd de zak onder de douchekop en open hem. Breng hem langzaam omhoog totdat hij de douchekop bedekt en de douchekop in de azijn zit.

Zet de plastic zak vast

De plastic zak moet aan de douchekop worden bevestigd. Houd de bovenkant van de tas stevig vast rond de douchekop en bind er een touwtje omheen vast en zorg ervoor dat de tas goed vastzit. Laat de tas los en zorg ervoor dat hij er niet af valt voordat je weggaat.

Laat de tas weken

Laat de douchekop 30 minuten of ’s nachts weken, afhankelijk van hoe erg het is. Als de douchekop van messing is, verwijder dan de zak na 30 minuten. Het proces kan worden herhaald nadat je de douchekop hebt gespoeld indien nodig.

Verwijder de zak

Maak de douchekop voorzichtig los, kantel het zakje om en leeg de azijn. Zet het water aan om eventuele kalkaanslag weg te spoelen.

Schrobben met een oude tandenborstel

Schrob de douchekop met een oude tandenborstel die zich concentreert op de sproeiers, zet het water weer aan om eventuele resten weg te spoelen. Poets met een zachte doek voor een sprankelend schone afwerking.

Een handdouchekop ontkalken

Benodigdheden:

 • Emmer of een bak die groot genoeg is om op de douchekop te passen.
 • Gedestilleerde witte azijn
 • Moersleutel en oude vodden
 • Oude tandenborstel
 • Zachte doek

Verwijder de douchekop

Verwijder de douchekop uit de slang. Als je het moeilijk vindt, wikkelt je een oude doek om de aansluiting en draait je deze met een sleutel.

Plaats de douchekop in een emmer

Plaats de douchekop in de emmer of bak en vul deze met voldoende witte azijn om hem af te dekken. De zuren in de azijn lossen de witte minerale afzettingen op.

Week de douchekop in azijn

Laat de douchekop een nacht of minstens 30 minuten in de azijn weken, afhankelijk van hoe slecht de kalkaanslag is. Als het van messing is gemaakt, haal het er dan na 30 minuten uit.

Schrob de resten weg met een oude tandenborstel

Haal de douchekop uit de azijn en spoel deze goed uit, je moet de kalkaanslag zien afschilferen. Residuen kunnen met een oude tandenborstel worden weggeschrobd. Focus op de sproeiers, hier zal de meeste kalkaanslag zich bevinden. Schrob voorzichtig over eventuele resten en spoel ze af met koud water. Doe dit tot al het residu is verdwenen.

Droog de douchekop

Neem een zachte doek en poets de douchekop, veeg deze af tot hij droog is en er zijn geen watervlekken. De douchekop kan dan weer op de slang worden geschroefd. Zet de douche aan om eventuele resten van de tandenborstel eruit te spoelen.

Gerelateerde berichten

Een huis kopen met de hulp van een aankoopmakelaar

Als u een huis wilt kopen, is de logische stap om eerst op het internet te gaan zoeken naar het woningaanbod. Toch kan het in dit geval gebeuren dat...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen als het gaat over het inrichten van je woning. Lees er meer over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ interieurgrind.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden