Interieurgrind

Houtwormen in de meubels, vloer- of dakconstructie

Geplaatst op

Een houtworm kan in je houten meubels, kozijn, vloer- of dakconstructies veel schade aanrichten. Je stoel of bank kan hierdoor kapot gaan. Maar houtwormen in de draagconstructie van het huis kunnen het huis zelf onbewoonbaar maken. Het is daarom belangrijk om houtworm snel te herkennen en te bestrijden.

Wat is een houtworm precies?

In de volksmond heten de diertjes houtwormen, maar eigenlijk zijn het helemaal geen wormen. Het is een verzamelnaam voor verschillende beestjes die sterk op elkaar lijken. De term ‘houtworm’ wordt gebruikt voor de larven van klopkevers.

Binnen de klopkeverfamilie zijn er verschillende soorten en maten kevers te vinden, zoals de gewone houtkever, de bonte (grote) houtkever, de kleine meubelkever en de huisboktor. De meubelkevers zijn vaak het meest schadelijk, omdat ze kleine gangen creëren en laat ontdekt worden.

Houtworm herkennen

Houtwormlarven zijn over het algemeen crèmewit van kleur en hebben een gebogen lichaam. De lengte van het lichaam is afhankelijk van het soort kever en varieert in lengtes van 4 tot 11 millimeter.

Je zult deze larven echter vaak niet eens zien, omdat ze zich verborgen houden in het hout tot ze volgroeid zijn. Als er houtworm in je houtwerk aanwezig is, dan zie je dit vaak doordat er veel kleine gaatjes in het hout zitten. Deze gaatjes zijn even groot als speldenprikjes.

De larven groeien uiteindelijk uit tot kevers. Mocht je regelmatig kevers in huis hebben, dan is dit een duidelijk signaal dat er houtworm aanwezig kan zijn.

Geluid van een houtworm

Houtwormen maken geluid tijdens het knagen, dit is in een stille ruimte net te horen. Dit geluid klinkt als knisperen, dit is een combinatie van het knagen en krakend hout. Als je in een druk centrum woont, dan zul je houtwormen waarschijnlijk nooit horen.

Het is ook niet nodig om de larven heel specifiek te lokaliseren. Als je weet dat er houtworm in een dak- of vloerconstructie zit, dan is het nodig om de hele constructie te behandelen.

Hoe bestrijd je houtworm?

Als er larven in je houtwerk aanwezig zijn, dan is houtworm bestrijden noodzakelijk. Laat je hierbij helpen door een professional, zo weet je zeker dat er zoveel mogelijk van je houtwerk in tact blijft en voorkom je extra schade.

Een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf spuit de volledige constructie rond het aangetaste oppervlakte in met een bestrijdingsmiddel, dit middel dringt vervolgens door tot in het hart van het hout. Hiermee gaan de larven dood en is het houtwerk direct geen interessante broedplaats meer voor de kevers.

Zelf houtworm bestrijden

Ga je liever zelf aan de slag, dan kun je gebruik maken van HG houtworm of Perfacs houtworm. Wees wel voorzichtig met het aanbrengen van deze middelen, je hebt tenslotte geen garantie als je zelf aan de slag gaat.

Gerelateerde berichten

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen hebben ontzettend veel voordelen. Het is een flinke investering maar dat is het dubbel en dwars waard wanneer je merkt dat je jaarlijks...

Lees meer

Schildertrends 2022

Ben je toe aan een nieuwe kleur in huis? Of ben je pas verhuist en moet je nog een kleur kiezen? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor het...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen als het gaat over het inrichten van je woning. Lees er meer over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ interieurgrind.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden