Interieurgrind

Kerstboom met kluit voor in de tuin

Geplaatst op

Welke kerstboom met kluit is het beste voor in de tuin en hoe moet je die boom verzorgen

Een kerstboom zorgt voor de ultieme kerstsfeer. Niet alleen ziet een echte boom er prachtig uit, het ruikt ook nog eens heerlijk. Veel mensen gooien hun kerstboom na de feestdagen weg, maar je kunt ook kiezen voor een meer duurzame oplossing. Een echte kerstboom met kluit kun je in de tuin herplanten zodat je er volgend jaar weer van kunt genieten. Lees verder om erachter te komen welke kerstbomen je het beste kunt aanschaffen en wat je moet doen om je boom met kluit goed te verzorgen.

De beste kerstbomen voor in de tuin

De Nordmann kerstboom en Blauwspar zijn de meest populaire kerstbomen. Helaas zijn ze niet zo geschikt om na de feestdagen in de tuin te plaatsen. De beste kerstbomen voor in de tuin zijn de volgende:

 • Fraserspar (Abies fraseri)
 • Fijnspar (Picea abies)
 • Servische spar (Picea omorika)

Deze sparren kunnen hebben een overlevingskans van 40% tot 60% na herplanting. Om de overlevingskansen te vergroten is het belangrijk om ook in de tuin de kluit voldoende vochtig te houden en de wortels niet de ruimte te geven om te bewegen. Afgezien daarvan maakt het niet uit in wat voor soort grond de bomen staan en of ze in de schaduw of zon staan. 

Je kerstboom verzorgen tijdens de feestdagen

Voordat je een kerstboom in de tuin kunt zetten moet je kerstboom de feestdagen goed doorstaan. Daarom moet je de boom ook in huis goed verzorgen. Let hierbij op de volgende dingen:

 • Als je de kerstboom hebt gekocht tijdens de vorst laat hem dan langzaam wennen aan een warmere temperatuur. Bewaar hem bijvoorbeeld een paar dagen in een schuur of garage. 
 • Plaats je kerstboom niet dicht bij de verwarming of kachel. 
 • Trek de kluit niet uit elkaar.
 • Houdt de kluit continu vochtig door hem elke dag water te geven. Zorg alleen dat de kluit niet te nat is. 
 • Besproei de taken en naalden dagelijks met een beetje water.
 • Knip of snoei geen takken. 

De kerstboom in de tuin planten

De meeste mensen tuigen de kerstboom af op 6 januari, daarna kun je de kerstboom in de tuin planten zodat je er nog lang van kunt genieten. Het herplanten van de boom doe je als volgt:

 1. Acclimatiseren

Zet de kerstboom een paar dagen in een schuur of garage waar het iets kouder is dan in huis, maar nog niet zo koud als buiten. 

 • Geen vorst

Je kunt een kerstboom niet in de tuin planten als het vriest. 

 • Wel of geen pot 

Als je van plan bent om de kerstboom nog een keer te gebruiken dan is het aan te raden de boom in de pot te laten staan als je hem herplant. Het is daarna makkelijker om die weer uit te graven. 

 • De kuil 

De kuil voor de boom moet twee keer zo breed en diep zijn als de kluit.

 • Water

Na het herplanten moet je de boom direct genoeg water geven. De kerstboom kan heel wat water verdragen. In droge periodes kun je de boom het beste twee emmers water per week geven. Als de boom nieuwe scheuten krijgt, heeft hij nog meer water nodig.

 • Mesten

Bemest de boom in het voorjaar twee tot drie keer.

Geniet nog lang van je kerstboom

Het is aan te raden om de boom twee jaar in de tuin te laten staan voordat je hem opnieuw in huis zet. Als je je aan de genoemde regels houdt, heb je een goede kans dat je nog lang kunt genieten van je kerstboom. 

Gerelateerde berichten

Een huis kopen met de hulp van een aankoopmakelaar

Als u een huis wilt kopen, is de logische stap om eerst op het internet te gaan zoeken naar het woningaanbod. Toch kan het in dit geval gebeuren dat...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen als het gaat over het inrichten van je woning. Lees er meer over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ interieurgrind.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden