Interieurgrind

Moet je je zonnepanelen reinigen?

Geplaatst op

Het lappen van de ramen is voor de meeste huishoudens een vaste, terugkerende gebeurtenis. Maar wat als je zonnepanelen op je dak hebt laten installeren? Deze worden ook vies, maar werken ze daardoor ook minder? Oftewel, is het aan te raden om ze te reinigen? Ben je trouwens op zoek naar zonnepanelen in Groningen? Kijk dan op de website van AP Solar.

Vuil op je panelen

Vuil kan zich snel ophopen op je zonnepanelen. Ze liggen vaak op je dak en vangen dus automatisch stof op. Daarnaast vliegt er waarschijnlijk met enige regelmaat een vogel over, die het oppervlak ook kunnen bevlekken. Als er veel bomen rond je huis staan kunnen er vooral in de herfst flink wat bladeren op je dak belanden.

Ondanks alle vuiligheid wordt je ook geholpen door de natuur: een regenbui spoelt je panelen zo weer schoon. Een flinke plensbui kan zelfs hardnekkiger vuil doen verdwijnen. Het is dus niet nodig om je zonnepanelen net zo vaak schoon te maken als de ramen.

Invloed op het rendement

Over de invloed van vuil op je panelen verschillen de meningen en de uitslagen van testen. Een dunne laag stof laat nog steeds zonlicht door en is dus in principe geen probleem. Bladeren en vogelpoep zullen minder stralen doorlaten en kunnen de zon zelf helemaal blokkeren. In die situatie is het verstandig om er wel iets aan te doen.

Zonnepanelen laten reinigen?

Als je inderdaad je zonnepanelen wilt reinigen, kun je er zelf mee aan de slag of je kunt een bedrijf inschakelen. De panelen liggen vaak op het dak, dus zorg dat je veilig te werk gaat. Een emmer water met schoonmaakmiddel en een doek is vaak voldoende om al het vuil te verwijderen. Als je meerdere panelen hebt, kun je ook vrij eenvoudig de zonnepanelen zelf reinigen, bijvoorbeeld met een uitschuifbare telescoopborstel. Als het echt om grote oppervlakten gaat kan het verstandiger zijn om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen.

Gerelateerde berichten

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen hebben ontzettend veel voordelen. Het is een flinke investering maar dat is het dubbel en dwars waard wanneer je merkt dat je jaarlijks...

Lees meer

Schildertrends 2022

Ben je toe aan een nieuwe kleur in huis? Of ben je pas verhuist en moet je nog een kleur kiezen? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor het...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen als het gaat over het inrichten van je woning. Lees er meer over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ interieurgrind.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden