Ieder jaar zijn er weer een hoop trends te ontdekken op het gebied van interieurdesign. Waar we het op deze site al gehad hebben over keukens en tuintrends, gaan we nu kijken naar de vloeren voor in huis. Vloeren zijn sfeerbepalend voor een huis en hebben een grotere invloed dan wel je wellicht zou denken. Denk aan isolatie, vloerverwarming en onderhoud. Daarnaast geldt dat niet iedere vloer even goed in iedere ruimte past (tapijt in een badkamer, om maar een voorbeeld te noemen).

Tapijt

Een tapijt heeft eigenlijk geen introductie nodig. Populair vanwege de vele opties, het gemak waarmee het te leggen is en de textuur. Het geeft een warm en zacht gevoel, waardoor het vooral populair is in slaapkamers. Daarnaast absorbeert tapijt het grootste deel van het geluid, wat het handig maakt voor woningen met meerdere verdiepingen. Let wel op dat tapijt over het algemeen lastig is om schoon te maken en onderhevig is aan kleurverschillen door de jaren heen.

Gietvloeren

Wat hebben een woonboot in Amsterdam, een luxe hotel in Abu Dhabi en een landelijke boerderij gemeen? Allen hebben in één of meerdere ruimtes gietvloer aangelegd. Een gietvloer geeft over het algemeen een minimalistische en strakke uitstraling, al zijn er verschillende patronen en kleurstellingen mogelijk. Gietvloeren hebben een enorm lange levensduur en onderhoud is eenvoudig. Vlekken zijn echter wel goed te zien. Daarnaast zijn het vloeren waarmee je vooral de rest van je interieur extra kunt laten stralen.

Hardhouten vloer

Nog altijd blijft een houten vloer een favoriet voor in huis. Het geeft het huis direct een warme sfeer en afhankelijk van het type hout, een luxueze uitstraling. Op het gebied van onderhoud scoort een hardhouten vloer ook relatief goed. Ze gaan vele jaren mee en zijn eenvoudig schoon te maken, al moet je goed oppassen met de materialen die je gebruikt. Daarnaast zijn ze niet bijzonder geschikt voor ruimtes waar het veelvuldig nat wordt, of ruimtes waar veel verkeer is. Denk hierbij aan mensen en het schuiven van  (zware) meubels. Ook is een houten vloer in ruimtes met grote temperatuurverschillen niet ideaal omdat het hout dan gaat ‘werken’.

Laminaat

De goedkopere variant van hardhout, met een vergelijkbare uitstraling, is ook een blijvertje in de woonkamers van Nederland. Laminaat is leverbaar in tientallen kleuren en patronen, waardoor je toch voor een compleet eigen sfeer kan zorgen in huis. Het aanleggen is zeer eenvoudig, repareren daarentegen niet. Laminaat is meestal afgewerkt met een beschermende laag, om de kans op slijtage en andere schade te minimaliseren. Over het algemeen is laminaat een goede optie voor een houten uitstraling in de woonkamer en het is aan te raden voor starters die willen renoveren!