Interieurgrind

Veelgebruikte materialen in keukens

Geplaatst op

De kwaliteit en uitstraling van je nieuwe keuken is in hoge mate afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte materiaal. In keukens worden verschillende materialen toegepast, zoals hout, laminaat of metaal. Om je te helpen met je keuze bespreken we een aantal voor- en nadelen van deze materialen.

 

Massief hout

Hout is het meest gebruikte materiaal voor kasten en keukens. Het is een hernieuwbare grondstof. Verschillende soorten, zoals hardhout, staan bovenaan de lijst. Je kunt het oppervlak vervolgens naar je eigen smaak beitsen, lakken of beschilderen.

Voordelen

Hout is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en texturen. Natuurlijke variatie in het materiaal zelf draagt bij aan het onderscheidend vermogen van het materiaal. Het past zeer goed in zowel traditionele als moderne designstijlen. Hout is ook goed te onderhouden.

Nadelen

Kwalitatief slechte houten planken vertonen kromtrekken en deuken, dus het moet een hoogwaardige houtsoort zijn. Verandering in de vochtigheidsgraad kan de kern en het oppervlak van het hout beschadigen.

 

Laminaat

Omdat massief hout vatbaar is voor schade en aantasting, wordt vaak de voorkeur gegeven aan laminaat. Dit materiaal bestaat uit dunne vellen kunststofhars en papier met een bedrukte laag van verschillende patronen of ontwerpen.

Voordelen

Deze geperste platen zijn zowel duurzaam als betaalbaar. Omdat de bedrukte laag wordt geleverd op een papieren drager, kunt je vrijwel elke uitstraling creëren. De buitenkant verslijt, krast of vervaagt nauwelijks en het is niet nodig herhaaldelijk te polijsten. Laminaat is vrij goed bestand tegen vocht en het reinigen van het oppervlak is veel eenvoudiger omdat ze bedekt zijn met een dunne transparante plastic laag.

Nadelen

Als de randen van laminaat niet goed wordt geïnstalleerd, zal het laminaat afbladderen. Omdat het materiaal wordt gemaakt van kunststofhars en papier dat onder hoge druk wordt samengeperst, is het een niet-hernieuwbaar materiaal.

 

Roestvrij staal of aluminium

Metalen keukenkasten zijn zeer sterk en duurzaam, maar ook duurder. Staal of aluminium kan worden gebruikt als deur over houten kasten en kunnen een industriële look creëren.

Voordelen

Metaal heeft een unieke uitstraling. Behandeld metaal is stevig, roest- en vlekbestendig. Metalen deuren worden niet beïnvloed door hitte en vochtigheid. Deze platen zijn eenvoudig te schrobben en schoon te maken.

Nadelen

Metalen zijn verkrijgbaar in een beperkt aantal kleuren. Het kan nodig zijn om ze opnieuw te polijsten wanneer de toplaag oxideert of roest. Ook vertonen metalen oppervlakken zeer duidelijk olievlekken en vingerafdrukken, dus je zult waarschijnlijk vaker een poetsdoek nodig hebben.

Vaak zie je aan de prijs welk materiaal is gebruikt voor een keuken. Maar binnen elk soort bestaan uiteraard ook goedkope keukens. Online of in de showroom kun je je makkelijk oriënteren.

Gerelateerde berichten

Een huis kopen met de hulp van een aankoopmakelaar

Als u een huis wilt kopen, is de logische stap om eerst op het internet te gaan zoeken naar het woningaanbod. Toch kan het in dit geval gebeuren dat...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen als het gaat over het inrichten van je woning. Lees er meer over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ interieurgrind.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden