Interieurgrind

Wat is retro meubilair precies?

Geplaatst op

Voor het ongetrainde oog is het niet altijd eenvoudig om de specifieke stijl of het tijdperk van een meubelstuk te herkennen. Er is hedendaags design en dan is er modern en traditioneel. De nuances van elke stijl, hoewel belangrijk, kunnen moeilijk te onderscheiden zijn zonder een behoorlijke hoeveelheid onderzoek. Er is echter één categorie meubels die heel goed herkenbaar is: retro. Retro betekent simpelweg dat het duidelijk of doelbewust dateerbaar is in het recente verleden.

De categorie retromeubelen is minder specifiek dan een bepaalde stijl, zoals de landelijke stijl. De aantrekkingskracht is vrij subjectief, en hoewel sommige stukken misschien conventioneel aantrekkelijk zijn, zijn andere geliefd om de nostalgie die ze oproepen of het feit dat ze soms opzettelijk kitscherig zijn.

Wat maakt een meubel retro

Om te onderscheiden wat retromeubelen zijn, is het belangrijk om aan te geven wat het niet is. Antiek is niet retro. Antiek wordt meestal gedefinieerd als minstens 100 jaar oud, terwijl retromeubelen meestal dateren uit de jaren vijftig tot tachtig. Er zijn echter ook nieuwe meubelen te vinden die er retro uitzien en die bewust verwijzen naar de trends van deze tijd.

Retro meubels zijn ook niet tijdloos. Hun identiteit zal altijd gebonden zijn aan het decennium waarin de stijl voor het eerst populair werd. Zo doen de fonkelende vinyl zittingen en chromen accenten denken aan een typisch jaren ’50 diner.

Herkenbare stijlen

1950s: De jaren ’50 zagen een grote transitie in het ontwerpen en produceren van meubels vanwege de nieuwe materialen die toegankelijk werden. Kunststof, vinyl, multiplex en laminaat waren allemaal nieuw ontwikkelde materialen die radicale ontwerpontwikkelingen mogelijk maakten. Meubels werden slanker en gladder. Niet-gestoffeerde stukken hoefden niet langer strikt uit hout te worden gemaakt.

1960s: Veel van de meubelvormen en -stijlen zijn in de jaren ’60 hetzelfde gebleven, maar de introductie van felle kleuren en psychedelische patronen is wat dit decennium zo bijzonder maakt. Modieus geïnspireerde geometrische patronen en funky-vormige retro stoelen bepalen dit decennium.

1970s: In de jaren ’70 begonnen de vormen van meubels te verschuiven, met volumineuzere ontwerpen die terugkwamen in stijl. Ook het kleurenpalet veranderde sterk: meer gedempte, op de natuur geïnspireerde tinten zoals olijfgroen, geel, elke tint bruin en natuurlijk oranje. De meubels waren allemaal erg groot en werden allemaal op grote impactvolle manieren gebruikt.

Gerelateerde berichten

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen hebben ontzettend veel voordelen. Het is een flinke investering maar dat is het dubbel en dwars waard wanneer je merkt dat je jaarlijks...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen als het gaat over het inrichten van je woning. Lees er meer over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ interieurgrind.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden