Interieurgrind

Wijnliefhebber? Dan is een wijnklimaatkast wat voor jou!

Geplaatst op

Hou je van wijn, en heb je een grote voorraad wijnflessen liggen in huis? Dan is een wijnklimaatkast goed voor jou. Misschien ben je al van plan om een wijnklimaatkast te kopen. Maar de aanschaf van de kast is redelijk prijzig en vraag je je misschien af of er echt zo veel voordelen aan zitten. In dit artikel zet ik graag voor jou alle voordelen op een rijtje. 

Temperatuur 

De temperatuur waar wijn word bewaard is erg belangrijk. Een constante temperatuur zorgt ervoor dat de wijn langer goed blijft. Bij kamertemperatuur zal de wijn sneller rijpen en daardoor ook veel minder lang goed zijn. Wijnen kunnen dan ook het beste bewaard worden tussen de 10 en 13 graden. Dit is niet altijd het geval, dit staat aangegeven bij het etiket. 

In wijnklimaatkasten heb je verschillende soorten mogelijkheden. Denk maar bijvoorbeeld aan meerdere zones waar je wijn kan bewaren. Per zone kan je dan aangeven wat de temperatuur moet zijn. Dit is ideaal met het bewaren van bijvoorbeeld witte en rode wijn.  

Een ander voordeel als het gaat om de temperatuur is het serveren van de wijn. Als de wijn gelijk uit de wijnklimaatkast komt, is het op perfecte temperatuur om het te serveren. Op deze manier hoef je niet van te voren te bedenken om de wijn uit de koelkast te halen, en dan hopen dat je de wijn wel op tijd uit de koelkast hebt gehaald.  

Een wijnklimaatkast is overigens niet bedoeld voor het rijpen van de wijnen. Daarvoor moet je de wijn in een wijnkelder leggen of in een wijn bewaarkast. 

Veilig 

Naast dat de temperatuur gecontroleerd is, ligt de wijn ook een stuk veiliger in een wijnklimaatkast. Als eerst zijn de wijnflessen vrij van trillingen. Wijnklimaatkasten zijn zodanig gemaakt dat ze alle trillingen kunnen opvangen. Hierdoor worden ze goed bewaard en beïnvloed het de smaak van de wijn niet. Vooral oude wijnen zijn gevoelig voor trillingen.  

Ook vangen de wijnflessen geen UV stralingen op. Wijn zit vaak in een groene of bruine fles, dit is om UV stralingen tegen te gaan. UV licht heeft namelijk heel veel invloed op de chemische samenstellingen van wijn. Maar deze wijnflessen nemen helaas niet alle UV lichten op. Een wijnklimaatkast vangt wel al deze lichten op. Zo kan de wijn niet anders gaan smaken. In de kast zelf word gebruikt gemaakt van LED verlichting. Deze is niet slecht voor de wijn. 

Ook is de wijn veilig van geurtjes. Geurtjes kunnen namelijk via de kurk de fles naar binnen dringen en een negatieve invloed hebben op de wijn. Dit is niet meer mogelijk in een wijnklimaatkast.  

Gerelateerde berichten

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen hebben ontzettend veel voordelen. Het is een flinke investering maar dat is het dubbel en dwars waard wanneer je merkt dat je jaarlijks...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen als het gaat over het inrichten van je woning. Lees er meer over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ interieurgrind.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden